ESCOLTEM I FEM RADIO

En aquest apartat se tracta d'esbrinar emisores, gravacions i treballs d'audio que tinguen un interés per a nosaltres; a la vegada anirem assajant les técnique i recursos de la interpretació i gravació radiofònica.

 

Inicialment mostrarem alguns postcats i iniciatives radiofòniques, que ens serveixen de model i inspiració per a la nostra petita tasca escolar.

 

El Mural
El Mural és una iniciativa d'Escola Valenciana realitzat per un equip de treballadors i treballadores de RTVV. Dirigit per la periodista Amàlia Garrigós, es completa amb periodistes, tècnics i productors amb una llarga trajectòria en el món radiofònic com són Pau Vendrell, Xelo Ribera, Jordi Cabezas, Cristina Mollà,  Pepe Moreno i Iñaki Mazkiaran. La proposta és absolutament de servei públic. No hi ha publicitat. L'equip humà que integra el programa el realitza de manera altruista i voluntària.

Plantejat com un programa radiofònic mensual, d'una hora de durada, parla de diferents temàtiques relacionades amb el valencià des de diferents àmbits i punts de vista. El propi nom del programa és una declaració d'intencions: un mural de veus, de geografia, de cultura, de política, de música i de col·lectius. Un mural de diversitat, de diàleg i de democràcia participativa. El Mural pretén ser un símbol per a reivindicar la nostra RTVV, la que volem; i demostrar que estem vius i amb ganes de construir una societat plural i digna. El centre de producció de El Mural són les instal·lacions radiofòniques de què disposa l'Ajuntament d'Alboraia, que és una de les institucions col·laboradores en aquesta iniciativa per haver posat totes les facilitats i tot el material tècnic a l'abast dels professionals que l'elaboren.  

Mitjans de comunicació col·laboradors

Diaris i revistes digitals: Vilaweb, La Veu del País Valencià, Tres deu, Sons de Xaloc, Mildenou, Llibertat.cat, AraMultimèdia (Ara Ràdio), El Punt /Avui digital, Infoguiavalencia pengen cada nova entrega de El Mural en les seues respectives portades.

Ràdios: Ràdio Burjassot, Ràdio Cocentaina, Ràdio Godella, Ràdio Mislata, Ràdio Élite de Muro, Ràdio l'Om de Picassent, Ràdio Puçol, Ràdio Túria de l'Eliana, Ràdio Banyeres, Ràdio Klara, VOX UJI Ràdio, Ràdio Pego, Ràdio Sol d'Albal, Xtradio, Ràdio Terra, Cabiló Ràdio, Ràdio Malva, MediaUni de la Universitat de València, Ràdio Insurrecta. 

 

Edició i realització sonora a càrrec de Pepe Moreno i Iñaki Mazkiaran.

 

EL MURAL - PROGRAMA 14 - SETEMBRE DE 2015

El Mural radiofònic dedicat a les famílies i a la comunitat educativa. Amb l’embolicat present i futur d’una televisió pública i amb una ràdio que ha estat fins ara invisibilitzada i exclosa del debat de la reobertura de RTVV o de la creació d’un nou model audiovisual, l’existència de El Mural es fa necessària i palesa la urgència de disposar d’una emissora d’àmbit territorial que oferisca continguts de proximitat en un format de qualitat i que faça una funció de servei públic. L’equip de El Mural porta un any i tres mesos fent ràdio de manera voluntària amb el suport d’Escola Valenciana que el distribueix a través d’una vintena d’emissores i en diverses publicacions digitals per tal d’intentar arrapar audiència en el menystingut dial valencià. Un treball que li ha valgut el reconeixement dels prestigiosos Premis anuals de Ràdio Associació com a Millor Programa d’Innovació 2015.

En aquesta ocasió estem davant del Mural nº 14 esguitat de les consideracions del Conseller Vicent Marzà sobre el nou curs escolar i els reptes prioritaris que ha d’empènyer de manera cooperativa; coneixem les criatures màgiques que formaven part de la tradició oral dels nostres iaios que apareixen al llibre ‘Amics i Monstres’ de Francesc Gisbert; fruïm de la dramatització d’un dels contes distingits en el concurs literari dels Premis Sambori; escoltem els pensaments del cantant dels xiquets, Paco Muñoz que ha tret el disc ‘Amics poetes’; l’escriptor Manel Alonso presenta la seua antologia poètica musicada per més d’una vintena d’autors valencians en un doble cd que porta per títol ‘ I després vingué la música’. La banda sonora de El Mural la completa el grup Mai Mai amb l’LP ‘Arribar a Mart’ i  Musicants, la nova formació de música mediterrània capitanejada pel fundador d’Al Tall, Manolo Miralles.